Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako si vybrať ten najlepší kolagén a kedy a ako ho užívať?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
03.09.2024

Kolagén je jednou z najdôležitejších bielkovín v našom tele a hrá kľúčovú úlohu v udržiavaní pevnosti, pružnosti a zdravia našej pokožky, vlasov, kĺbov a šliach. V posledných rokoch sa popularita doplnkov s kolagénom výrazne zvýšila a stali sa súčasťou mnohých eko a bio produktov.

Ako si vybrať ten najlepší kolagén a kedy a ako ho užívať?

Ale ako si vybrať ten najlepší kolagén, ktorý skutočne funguje, a kedy a ako ho správne užívať? V tomto článku vám poskytneme podrobný návod, ktorý vám pomôže nájsť a užívať kolagén, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám.

Čo je to kolagén?

Kolagén je základná bielkovina v tele, ktorá tvorí štruktúru kože, kostí, svalov, šliach a väzov. Je to vláknitá bielkovina, ktorá dodáva tkanivám pevnosť a pružnosť. V tele sa nachádza vo veľkom množstve, no s pribúdajúcim vekom sa jeho produkcia prirodzene znižuje. Práve to vedie k prejavom starnutia, ako sú vrásky, suchá pokožka, znížená pružnosť pokožky a problémy s kĺbmi. Z tohto dôvodu je doplňovanie kolagénu čoraz populárnejšie, najmä medzi ľuďmi, ktorí chcú predchádzať príznakom starnutia a zlepšiť zdravie svojich kĺbov.

Aké typy kolagénu rozlišujeme?

Na trhu sa môžeme stretnúť s rôznymi typmi kolagénu, pričom každý z nich má svoje špecifické účinky. Najčastejšie sa stretávame s týmito typmi:

Kolagén typu I tvorí približne 90 % kolagénu v našom tele a nachádza sa v pokožke, kostiach, šľachách a spojivovom tkanive. Tento typ kolagénu je kľúčový pre udržiavanie zdravia pokožky a kostí, pretože podporuje ich pevnosť a štruktúru. Kolagén typu II sa nachádza v chrupavkách a hrá významnú úlohu v zdraví kĺbov. Tento typ kolagénu je bežne obsiahnutý v doplnkoch určených na podporu kĺbov, pretože pomáha pri ich regenerácii a udržiavaní elasticity.

Kolagén typu III sa nachádza v pokožke a krvných cievach, pričom úzko spolupracuje s kolagénom typu I pri udržiavaní elasticity pokožky a celkového zdravia vnútorných orgánov. Menej známe typy kolagénu, ako sú kolagén typu V a X, zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe buniek a chrupaviek. Sú dôležité pre vývoj tkanív a štruktúr kostí, čím prispievajú k zdravému rastu a obnoveniu organizmu.

Výber typu kolagénu závisí od toho, na čo ho chcete používať. Napríklad, morský kolagén, ktorý je bohatý na kolagén typu I, je ideálny na zlepšenie kvality pokožky a vlasov. Na druhej strane, kolagén typu II, ktorý sa získava najmä z hovädzích zdrojov, je vhodný na podporu zdravia kĺbov.

Aké sú účinky kolagénu?

Kolagén prináša telu množstvo zdravotných výhod a jeho pravidelné dopĺňanie môže výrazne prispieť k zlepšeniu stavu pokožky, kĺbov, vlasov a nechtov. Jedným z hlavných prínosov kolagénu je zlepšenie elasticity pokožky, pretože pomáha udržiavať jej pevnosť a pružnosť. Tým znižuje výskyt vrások a zabraňuje ochabovaniu pokožky, čo ocenia najmä ženy, ktoré chcú predchádzať príznakom starnutia. Kolagén na pleť je preto medzi nimi veľmi populárny.

Ďalším významným účinkom kolagénu je podpora zdravia kĺbov. Jeho pravidelné užívanie môže znížiť bolesť a zlepšiť pohyblivosť kĺbov, čo je dôležité nielen pre športovcov, ale aj pre starších ľudí, ktorí trpia problémami s kĺbmi. Kolagén na kĺby sa často kombinuje s ďalšími doplnkami, ako sú kyselina hyalurónová alebo glukozamín, čo ešte zvyšuje jeho účinnosť pri podpore zdravia kĺbov.

Kolagén tiež prispieva k posilneniu vlasov a nechtov, zlepšuje ich kvalitu a znižuje lámavosť. Pre tých, ktorí trpia tenkými alebo lámavými vlasmi, je kolagén na vlasy ideálnym riešením, pretože zlepšuje ich celkový vzhľad a štruktúru. Okrem toho kolagén podporuje zdravie tráviaceho traktu, keďže pomáha spevniť črevnú stenu a zlepšuje trávenie tým, že znižuje priepustnosť čreva, čo môže prispieť k lepšej črevnej mikroflóre.

Napokon, kolagén zohráva dôležitú úlohu pri zdraví kostí. Jeho pravidelné užívanie môže zlepšiť hustotu kostí a zabrániť problémom spojeným s osteoporózou, čo je dôležité najmä pre starších ľudí, ktorí sú náchylnejší na oslabenie kostí a krehkosť. Kolagén tak predstavuje komplexný doplnok, ktorý prináša telu množstvo zdravotných benefitov.

Koľko kolagénu denne potrebujeme?

Potrebné množstvo kolagénu závisí od vášho veku, zdravotného stavu a cieľov. Štandardná dávka kolagénu sa pohybuje v rozmedzí od 2,5 g do 15 g denne. Pre udržanie zdravia pokožky a vlasov môže stačiť nižšia dávka, zatiaľ čo na podporu kĺbov alebo kostí sa odporúča vyššia dávka.

Dôležité je, aby ste kolagén užívali pravidelne a dlhodobo, pretože účinky sa neprejavujú okamžite. Prvé viditeľné výsledky sa zvyčajne dostavia po niekoľkých týždňoch až mesiacoch pravidelného užívania.

Ako kolagén doplniť?

Kolagén môžeme dopĺňať viacerými spôsobmi v závislosti od preferencií a životného štýlu. Jednou z najbežnejších foriem je kolagén v prášku, ktorý je veľmi flexibilný a ľahko použiteľný. Môžete ho jednoducho pridať do nápojov, smoothie alebo jedál, čo z neho robí praktickú voľbu pre každodenné používanie. Kolagén na pitie je obľúbený najmä vďaka možnosti prispôsobiť si dávkovanie podľa potreby.

Ďalšou formou je kolagén v kapsulách, ktorý je ideálny pre tých, ktorí uprednostňujú pohodlné a presné dávkovanie. Kapsuly sú praktické najmä na cestách alebo pre ľudí, ktorí nechcú venovať čas miešaniu prášku do nápojov. Dávkovanie je vždy presne určené, čo zaručuje jednoduché a rýchle užívanie.

Kolagén sa nachádza aj v rôznych prírodných potravinách, ako sú kosti, šľachy, želatína alebo vývary z kostí. Konzumácia týchto potravín môže prirodzene dopĺňať kolagén v tele, aj keď v menších množstvách ako pri priamej suplementácii. Vývary z kostí sú tradičným zdrojom kolagénu a aj dnes sú populárnou formou prirodzeného dopĺňania tejto dôležitej bielkoviny.

Ako si vybrať kvalitný kolagén?

Pri výbere kvalitného kolagénu je dôležité zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov, ktoré zaručia, že si vyberiete ten najvhodnejší produkt pre vaše zdravie. Prvým dôležitým aspektom je zdroj kolagénu. Kvalitný kolagén pochádza z čistých a dôveryhodných zdrojov. Napríklad morský kolagén, získavaný z rýb, je ideálny na podporu zdravia pokožky a vlasov. Na druhej strane, hydrolyzovaný kolagén, ktorý sa získava z hovädzích zdrojov, je často používaný na podporu kĺbov a chrupaviek, pretože jeho štruktúra je vhodná na regeneráciu týchto tkanív.

Ďalším dôležitým faktorom je forma kolagénu. Hydrolyzovaný kolagén je považovaný za najlepšie vstrebateľný a ľahko stráviteľný, pretože jeho molekuly sú rozložené na menšie časti, ktoré telo dokáže lepšie absorbovať a využiť. Pri výbere je tiež dôležité venovať pozornosť čistote a zloženiu produktu. Vyhnite sa produktom, ktoré obsahujú umelé prísady, sladidlá alebo farbivá. Ideálne je zvoliť bioaktívny kolagén alebo prírodný kolagén bez zbytočných chemikálií, ktoré môžu byť pre telo menej prospešné.

Nakoniec, je vždy dobré skontrolovať, či má produkt potrebné certifikáty kvality. Certifikované produkty zaručujú čistotu a bezpečnosť kolagénu, čím si môžete byť istí, že kupujete skutočne kvalitný doplnok, ktorý bude prospešný pre vaše zdravie.

Ako, kedy a ako dlho kolagén užívať?

Správne užívanie kolagénu je kľúčom k dosiahnutiu želaných výsledkov. Kolagén je najlepšie užívať pravidelne, každý deň, aby si telo mohlo vybudovať dostatočné zásoby tejto dôležitej bielkoviny. V ideálnom prípade je vhodné užívať kolagén ráno na lačný žalúdok alebo večer pred spaním, kedy je telo schopné efektívne využívať živiny na regeneráciu.

Dĺžka užívania kolagénu závisí od individuálnych potrieb. Ak užívate kolagén na podporu zdravia pokožky alebo vlasov, mali by ste ho užívať aspoň 8 až 12 týždňov, aby sa prejavili viditeľné výsledky. Pre kĺby a kosti sa odporúča dlhodobé užívanie, pretože tieto tkanivá potrebujú viac času na regeneráciu a posilnenie.

Kolagén je neoceniteľný doplnok pre zdravie pokožky, kĺbov, vlasov a celkovú pohodu. Pri výbere kvalitného kolagénu je dôležité zamerať sa na zdroj, formu a čistotu produktu. Pravidelné užívanie kolagénu, či už vo forme prášku, kapsúl alebo prírodných potravín, môže priniesť dlhodobé pozitívne výsledky a pomôcť vám cítiť sa lepšie vo svojej koži.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia