Bezlepková focaccia
Naše články - BLOG
18.08.2024
Lahodný recept na bezlepkovú focacciu na báze zemiakov, vyrobenú s našou bezlepkovou zmesou na chlieb Spigabuona. Je ideálna ako príloha k aperitívu. Postupujte podľa našich tipov krok za krokom, aby ste získali vláčnu, mäkkú a chutnú focacciu.
Príprava: 30 minút + kysnutie
Počet porcií: 8 - 10 osôb
Obtiažnosť: Stredná
Čas pečenia: 40 minút
Ingrediencie
- 400 g bezlepkovej zmesi na chlieb SpigaBuona
- 400 g uvarených, olúpaných a rozdrvených zemiakov
- Polovica kocky droždia (12 g čerstvého droždia)
- 300 ml teplej vody
- 20 ml extra panenského olivového oleja Salvagno
- 8 g soli
Na soľanku
- 6 PL vody
- 3 PL olivového oleja Salvagno
- 1 čl soli
- Zmiešané aromatické bylinky podľa chuti
POSTUP
- Uvarte zemiaky a nechajte ich vychladnúť. Potom ich roztlačte pomocou pučidla alebo drviča na zemiaky.
- V miske zmiešajte múku s uvarenými a rozdrvenými zemiakmi a premiešajte s vidličkou. Pridajte droždie rozpustené v polovici vody z receptu a opäť premiešajte, kým nezískate hrudkovité cesto.
- Pridajte olivový olej, zvyšok vody a soľ. Miesite približne 10 minút, kým nedosiahnete hladké a pevné cesto. Vložte ho späť do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť 2 hodiny vo vypnutej rúre.
- Po vykysnutí cesto zdvojnásobí svoj objem. Vymastite si plech a ruky zvyšným olivovým olejom a vyklopte cesto do formy. Pomocou prstov vytvorte na povrchu klasický vzhľad focaccie.
- Zapnite rúru na 200 °C v statickom režime. Pripravte soľanku zmiešaním vody, oleja a soli v miske.
- Nalejte soľanku na focacciu a prstami vytvorte na povrchu otvory. Ozdobte rozmarínovými lístkami.
- Pečte pri 200 °C približne 40 minút, kým focaccia nezíska zlatistú farbu.
- Nechajte vychladnúť na mriežke pred podávaním.
zdroj: https://molinorosso.com/ricetta-focaccia-senza-glutine-bio/