Domáce bezlepkové piškóty Savoiardi
Naše články - BLOG
14.08.2024
Piškóty savoiardi, známe aj ako savoiardi, sú jemné a nadýchané sušienky, ktoré sú základom najmä dezertov ako tiramisu. Piškóty sa po upečení môžu použiť ako základ do dezertov, ale výborne chutia aj samostatne posypané práškovým cukrom. S bezlepkovou zmesou na sladké Spigabuona si môžete ručne pripraviť vynikajúce bezlepkové piškóty, ktoré sú ľahké, bez pridaného cukru a bez chemických prísad.
INGREDIENCIE - cca. 10ks piškót Savoiardi
- 60 g Bezlepkovej zmesi na sladké Spigabuona
- 2 vajcia
- 60 g trstinového cukru (kryštálový)
- strúhaná bio citrónová (pomarančová) kôra
- Štipka soli
- Práškový trstinový cukor (na posypanie)
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200 °C (s ventilátorom) a vystlite plech papierom na pečenie.
- Oddeľte žĺtka od bielkov. Žĺtka zmiešajte s citrónovou (pomarančovou) kôrou. Z bielok a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Po vyšľahaní pridajte trstinový cukor a pokračujte v šľahaní. Žĺtka postupne vmiešavajte do vyšľahaného snehu: pridajte polovicu žĺtkov a jemne premiešavajte zospodu nahor, aby sa zachovala ľahkosť zmesi. Postup zopakujte s druhou polovicou žĺtkov.
- Preosejte bezlepkovú zmes na sladké cez sito (aby nadobudla vzdušnosť). Preosiatu múku jemne zapracujte do zmesi, miešajte opäť zospodu nahor pomocou špachtle. Zmes vložte do cukrárskeho vrecka s hladkou tryskou alebo bez nej.
- Formujte tvar piškóty Savoiardi na plechu, pričom nechajte priestor medzi nimi. Mali by byť dlhé približne 6 cm a široké 2 cm. Pred pečením ich posypte kryštálovým cukrom a následne práškovým cukrom.
- Pečte v rúre pri 200 °C približne 5 minút, alebo kým piškóty nebudú mierne zlatisté. Piškóty nechajte úplne vychladnúť pred ich použitím do tiramisu alebo iných dezertov.
zdroj: https://molinorosso.com/tiramisu-gluten-free-bio/