Kategórie
 
 
 
 
 
 

Čo je to kamenný mlyn?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
15.09.2024

Kamenný mlyn je tradičné zariadenie, ktoré sa používa na mletie obilia a iných plodín. Je vyrobený z dvoch kameňov, ktoré sa otáčajú proti sebe a drvia zrná medzi sebou. Tento proces je známy tým, že produkuje múku s bohatou chuťou a jedinečnou textúrou, ktorá sa líši od múky vyrobenej modernými mlynmi. Kamenné mlyny sa dnes využívajú hlavne v ekologickom poľnohospodárstve a u malých výrobcov, ktorí sa zameriavajú na kvalitu a tradičné metódy spracovania.

Ako funguje kamenný mlyn?

Kamenný mlyn pracuje na jednoduchom princípe dvoch kameňov, z ktorých jeden je pevný a druhý sa otáča. Medzi tieto dva kamene sa vkladajú zrná, ktoré sa drvia, keď sa otáčajúci kameň pohybuje. Tento spôsob mletia je pomalší v porovnaní s modernými valcovými mlynmi, no má niekoľko výhod. Pomalé mletie zabraňuje prehrievaniu múky, čím sa zachovávajú dôležité živiny, vitamíny a minerály. Tiež umožňuje, aby múka mala viac vlákniny a prirodzené enzýmy, čo prispieva k lepšiemu tráveniu a bohatšej chuti.

História a význam kamenného mlyna

Kamenné mlyny majú dlhú históriu, ktorá siaha až do doby pred naším letopočtom. Boli kľúčové pre rozvoj poľnohospodárskych spoločností a ich schopnosť zabezpečiť potraviny pre rastúcu populáciu. Tradičné mlyny sa používali v Európe, Ázii a na Blízkom východe a boli centrom spoločenského a ekonomického života v mnohých komunitách. Modernizácia a industrializácia však priniesli rýchlejšie metódy mletia a väčšina tradičných kamenných mlynov postupne zmizla.

Výhody a nevýhody kamenného mlyna

Kamenné mlyny majú niekoľko výhod oproti moderným mlynom. Okrem zachovania nutričných hodnôt múky a jej prirodzenej chuti sú tiež ekologickejšie, pretože nepotrebujú elektrinu ani zložité mechanizmy. Na druhej strane, nevýhodou je nižšia efektivita a náročnejšia údržba, čo môže zvýšiť náklady na výrobu múky. Preto sa dnes kamenné mlyny používajú hlavne v malovýrobe alebo v rámci ekologického poľnohospodárstva.

Použitie kamenného mlyna v modernej kuchyni

V súčasnosti sa kamenné mlyny využívajú najmä na výrobu špeciálnych druhov múk, ako sú celozrnná múka, špaldová múka, alebo múka z alternatívnych zŕn. Mnoho pekárov a kuchárov preferuje múku z kamenného mlyna pre jej bohatšiu chuť a vyšší obsah živín. Navyše, tento typ múky je ideálny pre prípravu tradičných remeselných chlebov a pečiva, ktoré si vyžadujú kvalitné a autentické suroviny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia