Kategórie
 
 
 
 
 
 

Čo je to Pantenol?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
15.09.2024

Pantenol, známy tiež ako provitamín B5, je zložka často používaná v kozmetike a výrobkoch pre starostlivosť o pleť a vlasy. Je cenený pre svoje hydratačné a upokojujúce vlastnosti, ktoré pomáhajú zlepšiť zdravie pokožky a vlasov. Pantenol je forma kyseliny pantoténovej, ktorá je prirodzene prítomná v tele a hrá dôležitú úlohu v bunkovom metabolizme.

Ako pantenol funguje?

Pantenol preniká do kože a vlasov, kde sa premieňa na kyselinu pantoténovú, ktorá je súčasťou koenzýmu A. Tento proces pomáha zlepšiť bariérovú funkciu pokožky, zvyšuje jej schopnosť udržiavať vlhkosť a podporuje regeneráciu buniek. V kozmetických produktoch pôsobí pantenol ako humektant, čo znamená, že priťahuje a udržuje vlhkosť, čím pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a elastickú.

Výhody používania pantenolu

Pantenol má vynikajúce hydratačné vlastnosti, ktoré sú prospešné pre suchú a poškodenú pokožku. Pomáha zlepšiť elasticitu pokožky, zmierňuje podráždenie a zápaly a podporuje hojenie malých poranení. Pantenol je tiež obľúbenou zložkou v šampónoch a kondicionéroch, pretože pomáha zlepšiť vzhľad a pocit vlasov, znižuje štiepenie a dodáva lesk. Je vhodný pre všetky typy pleti, vrátane citlivej a aknóznej pleti, pretože má upokojujúce účinky a podporuje obnovu buniek.

Použitie pantenolu v kozmetických produktoch

Pantenol sa používa v širokej škále kozmetických produktov vrátane krémov, pleťových mliek, sér, šampónov, kondicionérov, masky na vlasy, balzamov na pery a opaľovacích krémov. Je to tiež častá zložka v produktoch na ošetrenie popálenín a drobných poranení, pretože podporuje hojenie a znižuje zápal. Vďaka svojim mnohostranným vlastnostiam je pantenol obľúbenou voľbou pre výrobcov kozmetiky, ktorí chcú ponúknuť produkty, ktoré poskytujú hydratáciu, upokojujú a podporujú zdravú pokožku a vlasy.

Pantenol a alergické reakcie

Aj keď je pantenol vo všeobecnosti považovaný za bezpečný a účinný pre väčšinu ľudí, niektorí môžu mať alergické reakcie alebo citlivosť na túto zložku. Ak máte citlivú pokožku alebo alergie, odporúča sa najprv vyskúšať malý množstvo produktu obsahujúceho pantenol na malej ploche kože, aby ste sa uistili, že nespôsobí podráždenie alebo reakciu. V prípade podráždenia alebo alergie je dôležité prestať používať výrobok a konzultovať s dermatológom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia