Kategórie
 
 
 
 
 
 

Čo je to RAW?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
15.09.2024

RAW, alebo raw stravovanie, znamená konzumáciu potravín, ktoré nie sú tepelne spracované nad 42°C. Tento stravovací štýl je založený na presvedčení, že tepelná úprava ničí dôležité živiny a enzýmy potrebné pre optimálne zdravie. Ľudia, ktorí sa stravujú podľa RAW princípov, veria, že surové potraviny majú vyššiu energetickú hodnotu a môžu prispieť k lepšiemu zdraviu a vitalite.

Základné princípy RAW stravy

RAW strava zahŕňa čerstvé ovocie, zeleninu, orechy, semienka, a niektoré sušené ovocie, ktoré nebolo vystavené vysokým teplotám. Prívrženci tejto stravy veria, že konzumácia surových potravín pomáha udržať energiu, podporuje trávenie a môže viesť k lepšiemu zdraviu. Mnohí tiež veria, že surové potraviny obsahujú „životnú silu“, ktorá sa stráca pri varení a tepelnej úprave.

Výhody RAW stravovania

Stravovanie RAW poskytuje telu bohatstvo živín v ich prirodzenej forme, čo môže prispieť k vyššiemu príjmu vitamínov a minerálov. Taktiež podporuje hydratáciu, pretože väčšina RAW potravín obsahuje vysoký podiel vody. RAW strava je tiež bohatá na vlákninu, čo podporuje trávenie a pomáha udržiavať zdravú váhu. Ďalšou výhodou je znížený príjem nasýtených tukov a cholesterolu, čo môže prispieť k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia.

Výzvy RAW stravy

Aj keď RAW strava ponúka mnoho výhod, môže byť náročná na dodržiavanie. Vyžaduje dôkladné plánovanie a prípravu jedál, aby sa zabezpečil dostatočný príjem všetkých potrebných živín. Niektoré živiny, ako napríklad vitamín B12, železo, vápnik a omega-3 mastné kyseliny, môžu byť ťažšie dostupné v RAW strave, a preto môže byť potrebné ich dopĺňať. Okrem toho, nie všetky potraviny sú bezpečné na konzumáciu v surovom stave a môžu obsahovať baktérie alebo toxíny, ktoré sa zničia pri varení.

Príklady RAW jedál a receptov

RAW strava ponúka širokú škálu kreatívnych jedál a receptov, ktoré môžu byť nielen zdravé, ale aj chutné. Medzi obľúbené jedlá patria RAW smoothie z čerstvého ovocia a zeleniny, RAW šaláty s orechami a semienkami, RAW polievky, ktoré sa pripravujú mixovaním surových ingrediencií, a RAW dezerty ako raw koláče a energetické tyčinky. Existuje mnoho kuchárov a reštaurácií, ktoré sa špecializujú na RAW kuchyňu a ponúkajú inšpiráciu pre tých, ktorí chcú vyskúšať tento stravovací štýl.

RAW stravovanie a detoxikácia

Mnohí prívrženci RAW stravy veria, že tento spôsob stravovania pomáha detoxikovať telo od toxínov a podporuje prirodzené čistiace procesy organizmu. Konzumácia čerstvých, nespracovaných potravín môže pomôcť zlepšiť trávenie, podporiť funkciu pečene a obličiek, a zlepšiť celkový pocit pohody. Avšak, odborníci varujú, že dlhodobé dodržiavanie striktnej RAW stravy bez dostatočného plánovania môže viesť k nutričným nedostatkom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia