Kategórie
 
 
 
 
 
 

Desiata a olovrant sú pre deti kľúčové: Ako na zdravé a výživné občerstvenie bez cukru

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
15.09.2024

Desiata aj olovrant sú dôležitou súčasťou denného stravovania detí, pretože im poskytujú potrebnú energiu a bránia tomu, aby prišli k obedu alebo večeri príliš hladné. Zdravá desiata podporuje nielen fyzickú energiu, ale aj schopnosť sústrediť sa a dobre fungovať počas dňa.

Ako by mala vyzerať ideálna desiata?

Ideálna desiata by mala byť:

  1. Mierna: Stačí jedna primeraná porcia, nie je potrebné sa prejedať.
  2. Vyvážená: Vyhnite sa vysokému príjmu kalórií alebo sladkým nápojom spolu s jedlom.
  3. Rozmanitá: Zdravá strava sa zakladá na pestrosti. Deti by mali spoznávať rôzne chute, čo podporuje ich záujem o zdravé potraviny.

Ranná desiata je nevyhnutná pre doplnenie energie po raňajkách, zatiaľ čo popoludňajší olovrant pomáha deťom načerpať sily po škole a hrách.  Medzi olovrantom a večerou by malo uplynúť aspoň 3-4 hodiny, čím sa uľahčí trávenie a predíde sa náhlemu poklesu hladiny cukru v krvi.

Nápady na zdravú desiatu a olovrant

  • Sezónne ovocie (napr. jablká, hrušky, čučoriedky)
  • Ovocné výživy alebo kapsičky bez pridaného cukru
  • Chrumkavé dobroty ako ovocné chrumky bez cukru
  • Smoothie alebo čerstvé ovocné šťavy
  • Minerálna voda alebo bylinkové čaje

Ideálne občerstvenie do školy

Dôležité je ponúkať ľahké a výživné jedlá, ktoré nezaťažia tráviaci systém, a pritom dodajú dostatok energie. Vhodné sú napríklad ovocné kapsičky, výživy alebo sušené ovocie bez pridaného cukru. Vyhýbajte sa ťažkým snackom a veľkým porciám, pretože desiata nemá nahrádzať hlavné jedlo.

Pitný režim počas dňa je rovnako dôležitý ako samotné jedlo. Najlepšou voľbou čistá filtrovaná voda.Voda bez znečisťujúcich látok pomáha nielen pri správnej hydratácii, ale aj pri podpore trávenia a koncentrácie. Filtrovaná voda je oveľa bezpečnejšia a čistejšia, čo je pre deti dôležité, pretože ich telo je citlivejšie na znečisťujúce látky.

Pri balení desiaty alebo olovrantu by mala byť fľaša s filtrovanou vodou samozrejmosťou. Čistá voda im dodá potrebnú hydratáciu bez zbytočných kalórií či škodlivých prísad, ktoré sa často nachádzajú v sladených nápojoch, sýtených limonádach alebo energetických nápojoch. Vyhnite sa týmto nápojom, ktoré môžu spôsobiť výkyvy hladiny cukru v krvi a negatívne ovplyvniť sústredenie detí v škole.

Zdravá desiata pre najmenších (1-3 roky)

Pre malé deti je vhodné podávať ovocné výživy, pyré alebo malé kúsky sezónneho ovocia. Vyhýbajte sa spracovaným potravinám a pridávajte čo najviac čerstvých ingrediencií.

Desiata pre detské oslavy

Aj počas osláv môžete ponúkať zdravé možnosti, ako sú ovocné kapsičky, sušené ovocie alebo chrumkavé dobroty bez pridaného cukru, ktoré si deti zamilujú a zároveň sú pre ne prospešné.

Záver

Zdravá desiata je nevyhnutná pre správny vývoj a energiu detí. Všetko, čo podávate, by malo byť bez pridaného cukru a založené na rozmanitosti, aby deti získali všetky potrebné živiny. Vyhýbajte sa sladkým nápojom a veľkým porciám. Chrunchy, ovocie a zdravé výživy sú tou správnou cestou k vyváženej a chutnej desiate!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia