Domáce bezlepkové Tiramisu
Tiramisu je obľúbený taliansky dezert, ktorý je známy svojou krémovou textúrou a bohatou chuťou. Hlavnými ingredienciami sú mascarpone, šľahačka, káva a piškóty, ktoré sa často namáčajú do espressa. Tento dezert sa zvyčajne podáva chladený a je ideálnym zakončením obedov alebo večerí. Jeho názov v taliančine znamená "zdvihni ma hore," čo odkazuje na povzbudzujúcu energiu, ktorú káva poskytuje. Tiramisu je nielen lahodný, ale aj veľmi fotografický, čo z neho robí obľúbený dezert na rôznych oslavách a akciách. Poďte si ho spolu s nami pripraviť v bezlepkovej verzii.
Príprava: 30 minút
Porcie: 4 osoby
Náročnosť: Stredná
Pečenie: 10 minút
Ingrediencie
- bezlepkové domáce piškóty Savoiardi alebo klasické piškóty Savoiardi
- 50 g pasterizovaných žĺtkov
- 50 g kryštálového trstinového cukru
- 150 g mascarpone
- 5 g marsaly
- 160 g čerstvej smotany
- Káva podľa potreby na výrobu espressa
- kakao na posypanie
Príprava mascarpone krému
Vyšľahajte smotanu, pridajte mascarpone a vyšľahajte žĺtky s cukrom do tuha. Pridajte marsalu k žĺtkom. Nakoniec spojte všetky ingrediencie dohromady.
Príprava tiramisu
Pripravte kávu a nechajte ju vychladnúť v miske. Piškóty namočte do studenej kávy, jednu po druhom a uložte ich na dno pohárikov. Na piškóty rozotrite vrstvu krému. Opakujte vrstvy, kým nespotrebujete všetky ingrediencie, pričom posledná vrstva by mala byť krém. Posypte horkým kakaom a nechajte odležať v chladničke aspoň 3 hodiny (lepšie cez noc) pred podávaním.
zdroj: https://molinorosso.com/tiramisu-gluten-free-bio/