Kategórie
 
 
 
 
 
 

Intenzívne poľnohospodárstvo? 40 ročná štúdia odhaľuje výhody ekologického poľnohospodárstva

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
11.07.2024

40 rokov pozorovaní a výskumu, ktorý uskutočnil Inštitút Rodale v Pennsylvánii, ukázalo, že rovnaká alebo dokonca vyššia produktivita ekologického poľnohospodárstva je spojená s väčšími hospodárskymi prínosmi, agronomickými a environmentálnymi ako konvenčné intenzívne poľnohospodárstvo.

„Vedecké údaje z tohto výskumu uvádzajú, že ekologické poľnohospodárstvo prináša poľnohospodárom väčšie výhody a vytvára pevný základ pre navrhovanie a zlepšovanie poľnohospodárskych systémov, ktoré zlepšujú zdravie ľudí a planéty“.

Takto čítame v prvých riadkoch správy, ktorú uverejnila štúdia Farming Systems Trial (FST), projekt, ktorý bol začatý v roku 1981 a ktorý uskutočnil Inštitút Rodale v Pennsylvánii. Počas týchto štyridsiatich rokoch sa na zdokumentovanie rôznych vplyvov ekologického a konvenčného poľnohospodárstva uplatňovali skutočné postupy a dôsledná vedecká analýza.

Projekt je najvýznamnejšou štúdiou, ktorá sa doteraz realizovala v oblasti ekologického poľnohospodárstva a realizovala sa doslova na poli: počas 40 rokov bolo pozorovaných 5 hektárov pôdy rozdelených na 72 pozemkov, na ktorých sa pestovali hlavne obilniny a sója. Viac ako 70% poľnohospodárskej pôdy v USA je určených na pestovanie obilnín a sóje.

Boli použité a preštudované tri základné poľnohospodárske systémy:

  • Konvenčný intenzívny systém založený na chemických vstupoch: syntetický dusík ako hnojivo a chemické herbicídy.
  • Biologický systém na báze strukovín, známych prírodných hnojív schopných viazať dusík v pôde a striedanie plodín, využívané ako antiparazitárna metóda.
  • Biologický systém založený na hnoji ako hnojive, krytových plodinách strukovín a striedaní plodín.

Výsledok je jasný:Systémy ekologického poľnohospodárstva sa rovnajú alebo presahujú konvenčnú výrobu z hľadiska výnosov a zároveň ponúkajú celý rad agronomických, hospodárskych a environmentálnych výhod pre poľnohospodárov, spotrebiteľov a spoločnosť“.

Údaje zo štúdie ukazujú, že ekologicky obhospodárovaná pôda

  • Má lepšiu schopnosť zadržiavať a uchovávať oxid uhličitý.
  • Dokáže absorbovať vodu rýchlejšie a obmedziť odparovanie.
  • Má väčšu odolnosť a schopnosť prispôsobiť sa extrémnym poveternostným podmienkam (najmä počas období sucha alebo záplav).

Ekologické poľnohospodárstvo má preto veľkú výhodu oproti konvenčnému intenzívnemu: Udržiavanie zdravej pôdy.

Výhody zdravej pôdy sú teraz známe a nespochybniteľné:

  1. Produkovať kvalitné potraviny bohaté na živiny.
  2. Ochrana proti suchu: Zdravá pôda udržuje vlhkosť a vytvára symbiotické prostredie s hubami a inými mikroorganizmami, ktoré prispievajú k hlbokému rozvoju koreňového systému rastlín.
  3. Prevencia erózie: Množiny rastlín, koreňov a mikroorganizmov zdravej pôdy zostávajú kompaktné, aby sa zabránilo rozptylu pôdy.
  4. Ochrana pred chorobami: Mikrobiálne organizmy prítomné v pôde chránia rastliny pred mnohými druhmi chorôb.
  5. Protipovodňová odolnosť: Zdravá pôda absorbuje viac vody a rýchlejšie ako poškodená pôda, tým spôsobom znižuje záplavy.
  6. Skladovanie uhlíka: Zdravá pôda zachytáva viac oxidu uhličitého ako chemicky obhospodárovaná pôda.

Ekologické poľnohospodárstvo a budúcnosť

"Výhody ekologického poľnohospodárstva sú preto jasné a umožňujú vyrábať rovnaké množstvo potravín, ale s lepšou kvalitou a so zjavnými prínosmi pre pôdu a životné prostredie."

"Zatiaľ čo geneticky modifikované plodiny (GMO) a chemické vstupy (pesticídy) spôsobujú škody na našich pôdach a zabraňujú ich dlhodobej životaschopnosti, pôda v organických parcelách sa každoročne stáva zdravšou, náklady sú nižšie a čisté výnosy plodín sú vyššie."

Jeff Moyer, CEO, Rodale Institute

Odkaz, ktorý sa začal v rámci skúšobnej verzie systémov poľnohospodárstva, je preto jednoznačný: Ekologické poľnohospodárstvo je lepšie ako konvenčné poľnohospodárstvo vo všetkých možných ohľadoch. Chráni zdravie pôdy, produkuje kvalitnejšie potraviny a z dlhodobého hľadiska prináša výrobcom viac ziskov. Naopak konvenčné intenzívne poľnohospodárstvo vedie k zvýšeniu degradácie pôdy a zníženiu výnosov. Stručne povedané, všetky dobré dôvody stlačiť plynový pedál pri prechode na ekologické poľnohospodárstvo.

„Keďže sa táto správa pozerá späť za posledných 40 rokov, zameriavame sa na budúcnosť. Pred nami vidíme regeneračné ekologické poľnohospodárstvo ako riešenie mnohých environmentálnych, hospodárskych a sociálnych problémov, ktoré trápia svet.“

Jeff Moyer, CEO, Rodale Institute

Projekt sa nezastaví. V roku 2015 sa začala štúdia systému zeleniny s cieľom sledovať degradáciu pôdy a jej vplyv na ľudské zdravie porovnaním prítomnosti živín v ekologických a konvenčných poľnohospodárskych plodinách.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia