Kategórie
 
 
 
 
 
 

Potravinové mole? Skoncujte s nimi rýchlo a jednoducho

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
18.07.2024

Ak vám v múke alebo müsli zrazu začnú lietať malé hmyzíky a zbadáte ich, ako poletujú po kuchyni, pravdepodobne ste sa stretli s potravinovými molami. Títo škodcovia sa obvykle prejavujú až keď sa stanú dospelými motýľmi a začnú klásť vajíčka. Počas noci môžu lietať v byte a cez deň sa skrývajú na stenách. Je dôležité venovať pozornosť týmto známkam, pretože nie sú vždy ľahko identifikovateľné.

Pri objavení bielych lariev, vajíčok alebo dospelých molí vo vašom müsli, múke alebo cestovinách je prirodzené cítiť zdesenie. Potravinové mole sú častým javom v letných mesiacoch a neznamená to nutne nedostatočnú hygienu vo vašej domácnosti.

Mole ľahko prehryzú papierové vrecká a kartónové obaly a dokonca ani plastové obaly neponúkajú dostatočnú ochranu. Keď je obal už poškodený, hrozba je ešte väčšia. Ak potravinové mole napadli vaše zásoby potravín, je dôležité zlikvidovať nedostatočne zabalené potraviny.

Rozlišujeme dva typy molí

V potravinách sa objavujú dva typy molí: vijačka papriková a múčna moľa. Napriek ich názvom sa neobmedzujú len na príslušné skupiny potravín, ale môžu sa vyskytnúť v suchých potravinách rôznych druhov. Okrem müsli, múky a cestovín môžu potravinové mole napadnúť aj sušené ovocie, sušienky, orechy a dokonca aj sladkosti.

Vijačka papriková - Plodia interpunctellavijačka papriková

Tento škodca je pyraloidný mol z čeľade Pyralidae. Plodia Interpunctella sa živí rastlinami, obilninami a inými ľudskými potravinami. Mole sa živia mnohými rastlinnými potravinami vrátane suchého krmiva pre domáce zvieratá (rastlinného pôvodu), vtáčieho semena, obilnín, polievkových zmesí, chleba, cestovín, ryže, múky, korenia, sušeného ovocia a orechov. Medzi ďalšie optimálne suroviny patria sultánky, americká žltá kukurica a mandle. Na druhej strane podzemnica olejná a kukuričná múčka majú za následok dlhší vývojový čas molíc. 

Vijačka papriková má rozpätie krídel od 12 do 20 milimetrov a dĺžku tela od 5 do 10 milimetrov. Dvojfarebné krídla bývajú svetlosivé až červené.

Životný cyklus

Životný cyklus môže byť dokončený za 27 až 305 dní. Jedna samica môže po párení naklásť až 400 vajec. K páreniu a kladeniu vajíčok dochádza asi tri dni po vyliahnutí dospelých jedincov. Vajíčka sa liahnu za sedem až osem dní pri 20 °C a za tri až štyri dni pri 30 °C. Po vyliahnutí sa larvy začnú rozchádzať a v priebehu niekoľkých hodín sa môžu usadiť v zdroji potravy. Zakuklia sa v potravinách a vyliahnu sa v závislosti od teploty: pri cca 30 stupňoch to spravidla trvá maximálne 4,5 týždňa, pri 20 stupňoch to môže trvať až 2,5 mesiaca – dovtedy zostávajú väčšinou nepovšimnuté. Takže aj keď u seba doma vyzabíjate všetky žijúce mole, nemusí to byť koniec - o pár týždňov až mesiacov sa môžu vyliahnuť ďalšie a celý problém začne odznova. Preto je tak dôležité byť pri riešení problému radikálny.

Múčna moľa - ephestia kuehniellamúčna moľa

Má rozpätie krídel až 25 milimetrov a dĺžku až 14 milimetrov. Jej poznávacím znakom sú zúbkované priečne čiary na sivo sfarbených predných krídlach. Jej larvy sú naopak veľmi malé a sotva viditeľné. O to väčší dôvod, aby nimi napadnuté jedlo putovalo rovno do koša. Po vyliahnutí nemerajú viac ako jeden milimeter. Už na druhý deň môžu múčne mole klásť vajíčka, vďaka čomu sa veľmi rýchlo množia. Ozajstným škodcom sú ich larvy, ktoré sa živia múkou a inými obilninami, ako sú cestoviny, chlieb alebo kukurica.

Životný cyklus

Samice znesú 75 % vajíčok za 48 hodín pri teplote 20 °C - 23 °C. Štruktúra chorionu a pozoruhodná odolnosť vajíčok voči abiotickým faktorom, v tomto štádiu vývoja, je veľmi dobrý priestor na adaptáciu u tohto druhu. Embryonálny vývoj trvá 8 dní pri konštantnej teplote 20 °C. Kompletný cyklus, od kladenia vajíčok až po vyliahnutie dospelých jedincov, prebehne do 60 dní pri 20 °C u jedincov kŕmených výlučne krupicou z tvrdej pšenice.

Ako zistíte, že v domácnosti máte mole?

Potravinové mole sa na svetlých stenách kuchyne a iných miestnostiach vynímajú vďaka svojmu tmavému sfarbeniu, no nie vždy ich dokážete zaznamenať. Počas dňa ich môžete vidieť so zloženými krídlami na stene, kde sa podobajú na tenké čierne čiarky. Ich pohyby sú charakteristické krátkymi, takmer skackavými mávnutiami krídel, alebo sa plazia po stenách. Takisto sa môže stať, že larvy sa občas pohybujú po stenách, čo už signalizuje vážnu situáciu.

Pokiaľ si všimnete viacero molí, je veľmi dôležité podrobiť zásoby potravín dôkladnej kontrole. Odporúča sa otvoriť všetky balenia so suchým jedlom a starostlivo sa pozrieť na:

  • zlepené zrná obilnín, 
  • prítomnosť pavučiniek v jedle, 
  • či nie je obsah balenia prilepený na obale.

Po vyliahnutí, larvy a lietajúce mole zostanú nejaký čas vo vnútri obalu, než sa rozhodnú hľadať vhodné miesto na kladenie vajíčok. Je teda možné natrafiť aj na takéto varovné signály.

Sú potravinové mole nebezpečné?

Múčne mole a vijačky paprikové určite nie sú víťazmi pohostinnosti vo vašej domácnosti, avšak nemusíte sa obávať o svoje zdravie, keďže nešíria baktérie ani choroboplodné zárodky. Ich prítomnosť je skôr nepríjemná a nevábivá. Je však dôležité poznamenať, že potraviny napadnuté týmito škodcami môžu viesť k alergickým reakciám alebo tráviacim ťažkostiam. Ak máte podozrenie, že vás potravinové mole napadli, mali by ste okamžite zlikvidovať všetky podozrivé potraviny.

Ako sa zbaviť potravinových molí

Je dôležité čo najskôr odstrániť nepríjemných obyvateľov kuchynských skriniek. Riaďte sa nasledujúcimi krokmi:

  1. Vyprázdnite všetky skrinky, kde skladujete potraviny, a starostlivo skontrolujte ich obsah.
  2. Dôkladne vyčistite skrinky a všetko, čo sa v nich nachádza, pomocou octovej vody. Na škáry a iné ťažko prístupné miesta použite fén nastavený na najvyššiu teplotu, keďže larvy a vajíčka nemajú radi teplo a týmto spôsobom zahynú. 
  3. Celú kuchyňu a skrinky dôkladne povysávajte. Nezabudnite okamžite vyhodiť vrecko z vysávača alebo vyprázdniť jeho nádobu, aby ste predišli opätovnému kontaminovaniu. 
  4. Pre väčšiu bezpečnosť využite biologické prostriedky, ktoré neobsahujú chémiu. Potravinové mole majú svojich prirodzených nepriateľov – lumky, ktoré kladú svoje vajíčka do vajíčok molí.

Prevencia je základ - ochráňte svoju domácnosť pred potravinovými moľamilapač potravinových molí

Aby ste sa ráno v kuchyni vyhli nepríjemným prekvapeniam v podobe loziacich alebo poletujúcich molí, je dôležité prevencia ich výskytu. Tu je niekoľko užitočných tipov, ako to dosiahnuť:

  1. Potraviny uložte do vzduchotesne uzatvorených sklenených, plastových alebo kovových nádob. Nikdy nenechávajte nič otvorené.
  2. Vyhnite sa používaniu tenkostenných obalov, ako sú ľahký kartón, igelitová fólia či papierové vrecká, ktoré mole lákajú.
  3. Pravidelne kontrolujte obsah svojich zásob a sledujte, čo sa vo vašich obaloch nachádza.
  4. V prípade, že nájdete pavučiny, lepiace sa obaly alebo zlepené potraviny, neváhajte ich okamžite vyhodiť a vyniesť smeti von, aby ste predišli ďalšiemu šíreniu.
  5. Ako preventívne opatrenie môžete používať feromónové lapače, ktoré mole odpudzujú. Navyše, umiestnenie vonných vrecúšok s levanduľou, rozmarínom alebo borievkou do skriniek môže tiež pomôcť odradiť tieto škodcov.

Odporúčame používať feromónové lapače

Vďaka feromónu, ktorý účinne láka dospelých samcov vijačky paprikovej do pasce je možné sledovať jej prítomnosť. To umožňuje včasné zachytenie prítomnosti hmyzu v miestnosti a tiež pomáha odhadnúť jeho celkový počet. Na základe sledovania množstva exemplárov vijačky paprikovej zachytené v pasci potom môžete urobiť kvalifikované rozhodnutie, či použiť príslušný biocídny prípravok na likvidáciu tohto hmyzu. Jeden kus lepiaceho papiera funguje až 3 mesiace. Neobsahuje chemické insekticídy, takže ho možno použiť v bezprostrednej blízkosti potravín, ako múka, krupica, cestoviny, obilniny, káva, čaj, kakao či sušené ovocie. Pascu je možné zavesiť na ľubovoľné miesto alebo na zavesenie použiť otvor priamo v pasci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia