Kategórie
 
 
 
 
 
 

Rodinná lisovňa oleja Salvagno

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
07.07.2024

V máji 2024 sme osobne navštívili rodinnú lisovňu oleja Salvagno, aby sme sa osobne presvedčili ako prebiehajú procesy a spoznali sme majiteľov. To všetko preto, lebo vyberáme pre vás len to najkvalitnejšie, čo aj my samy konzumujeme.

Ich láska k oleju začala už v roku 1923, kedy začali pestovať olivy v srdci Valpantena, medzi kopcami Verony. Odvtedy ich kamenný olivový mlyn Salvagno vyrába extra panenský olivový olej s rovnakou vášňou a vytvára produkt určený pre náročných spotrebiteľov, ktorí neustále hľadajú autentickosť jednoduchých a prírodných potravín.

Dokonalé spojenie tradície a inovácie im umožňuje experimentovať s alternatívnymi metódami pestovania, ktoré sú schopné zaručiť produkciu extra panenského oleja najvyššej kvality a mnohých ďalších produktov.

Osobne sme spoznali majiteľov lisovne oleja a pozreli sme sa na všetky procesy lisovania oleja. Nám olivový olej Salvagno veľmi chutí a veríme, že bude aj vám.

Predstavíme vám 5 fáz výroby olivového oleja Salvagno

  1. Zber olív - Vykonáva sa stále tradičným ručným systémom zberu. Pod olivovníkami sú rozmiestnené siete, na ktoré zberači hádžu olivy s „hrebeňmi“ (podobné ako pri zbere čučoriedok), ktoré sa potom vkladajú do špeciálnych plastových prepraviek, aby sa zabezpečilo správne prevzdušnenie plodov.
    zber olív ručným spôsobom
  2. Lisovanie - Po zbere sa olivy presúvajú do lisovne oleja Salvagno, tento presun musí trvať menej ako 24 hodín. Olivy sa vizuálne triedia a vyradzujú sa poškodené olivy. Olivy sa umývajú studenou vodou, aby sa zbavili listov a nečistôť. Následne sa lisujú (stláčajú) v kamennom žulovom mlyne "molazze". Lisovanie trvá 20 minút a jej výsledkom je pasta.
    lisovanie oleja na kamennom lise
  3. Stláčanie a odstreďovanie - Následne pasta vchádza do kontinuálneho procesu, ktorý prebieha vákuovo bez prístupu vzduchu (žiadna oxidácia). Olivová pasta sa miesi a presúva do dekantéra, kde mechanickým procesom sa oddeľuje tekutá od pevnej zložky.
    dekanter
  4.  Oddeľovanie a filtrovanie  - Výsledkom odstreďovania je tmavá tekutina zložená z vody a oleja. Ako každé ovocie, aj olivy obsahujú vodu v pomere 40-45%. V tomto procese sa mechanickým spôsobom oddeľuje olivový olej od vody. Následne sa olej filtruje cez sterilné gázy, aby sa odfiltrovali aj tie najmenšie nečistoty.
    oddeľovanie a fitrovanie olivového oleja
  5. Skladovanie - Po filtrácii sa olivový olej zhromažďuje v podzemných oceľových nádržiach, kde sa skladuje počas celého roka pri stálej teplote. V priebehu roka sa potom plní do fliaš a posiela na predaj. Celý proces uskladňovania a plnenia do fliaš prebieha vákuovo bez pomoci čerpadiel a to z dôvodu, aby olivový olej nebol vystavený oxidácii a stresujúcim faktorom vírivých prúdov, ktorí vznikajú z čerpadiel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia