Kategórie
 
 
 
 
 
 

Zistite, aké sú nutričné hodnoty amarantu a do akých receptov sa najviac hodí

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
24.07.2024

Amarant, známy aj ako "zlaté zrno Inkov", je starodávna plodina, ktorá bola základnou potravinou v civilizáciách Strednej a Južnej Ameriky pred príchodom Európanov. Amarant patrí medzi pseudo obilniny, čo znamená, že sa pestuje a využíva podobne ako obilniny, no botanicky je príbuzný skôr špenátu a quinoa. Jeho semienka sú malé a okrúhle, podobné makovým zrniečkam.

Amarantové rastliny sú veľmi odolné a môžu rásť v rôznych klimatických podmienkach, vrátane suchých oblastí. V minulosti bol amarant uctievaný ako posvätná plodina a bol súčasťou rôznych náboženských obradov a rituálov. Dnes sa amarant opäť teší veľkej popularite vďaka jeho výživovým hodnotám a zdravotným benefitom. Moderní farmári ho pestujú ako zdravú alternatívu k tradičným obilninám.

ako a kde sa amarant pestuje

Ako a kde sa amarant pestuje?

Amarant sa pestuje v mnohých častiach sveta, vrátane Severnej a Južnej Ameriky, Ázie a Afriky. Najlepšie sa mu darí v teplých a slnečných oblastiach s dobre odvodnenou pôdou. Pestovanie amarantu je relatívne nenáročné, pretože je to rastlina odolná voči suchu a dokáže rásť aj v menej úrodných pôdach. Zber sa zvyčajne uskutočňuje, keď sú semená úplne zrelé a suché. V niektorých regiónoch je amarant pestovaný aj v horských oblastiach, kde dokáže odolávať nižším teplotám. Pestovanie tejto plodiny je tiež ekologicky šetrné, pretože nevyžaduje veľké množstvo vody ani chemických hnojív. Amarant môže byť zasadený ako medziplodina, čo pomáha zlepšovať úrodnosť pôdy a znižovať eróziu. Vďaka jeho prispôsobivosti ho farmári môžu pestovať aj v oblastiach postihnutých klimatickými zmenami. Niektoré odrody amarantu sú pestované špeciálne na dekoratívne účely v záhradách kvôli ich krásnym, farebným kvetom. Celosvetovo sa pestovanie amarantu rozširuje vďaka jeho vysokej nutričnej hodnote a zvyšujúcemu sa dopytu po zdravých potravinách.

Čo amarant obsahuje?

Amarant je bohatý na rôzne živiny, ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín, vrátane všetkých esenciálnych aminokyselín, čo ho robí výnimočným medzi rastlinnými zdrojmi bielkovín. To je zvlášť dôležité pre vegetariánov a vegánov, ktorí často hľadajú kompletné proteínové zdroje vo svojej strave. Okrem toho je amarant výborným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Amarant je bohatý na vitamíny, najmä vitamín E, ktorý pôsobí ako silný antioxidant, a vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre energetický metabolizmus a zdravé nervové funkcie. Medzi minerály obsiahnuté v amarantu patria železo, ktoré je dôležité pre tvorbu červených krviniek a prevenciu anémie, horčík, ktorý prispieva k zdravým svalom a nervom, fosfor, ktorý podporuje zdravé kosti a zuby, a zinok, ktorý je kľúčový pre imunitný systém a hojenie rán.

Amarant tiež obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, čím znižujú riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina. Výskumy tiež naznačujú, že pravidelná konzumácia amarantu môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a podporovať zdravú hladinu krvného cukru, čo je dôležité pre prevenciu cukrovky. Vďaka týmto výživovým hodnotám je amarant cennou súčasťou zdravej a vyváženej stravy.

čo amarant obsahuje

Aké sú účinky amarantu na ľudský organizmus?

Pravidelná konzumácia amarantu prináša množstvo zdravotných benefitov. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny prispieva k pocitu sýtosti a môže pomôcť pri regulácii telesnej hmotnosti, čím je vhodným doplnkom pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať zdravú váhu. Amarant tiež podporuje trávenie a zdravie čriev, čo je dôležité pre celkovú pohodu a prevenciu tráviacich problémov, ako je zápcha alebo syndróm dráždivého čreva.

Jeho antioxidačné vlastnosti môžu znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina, tým, že neutralizujú škodlivé voľné radikály v tele. Vysoký obsah železa pomáha predchádzať anémii a zlepšuje celkovú energetickú hladinu, čo je obzvlášť prospešné pre osoby s vysokými energetickými nárokmi, ako sú športovci alebo tehotné ženy.

Amarant má tiež nízky glykemický index, čo znamená, že pomaly uvoľňuje cukry do krvného obehu, čím pomáha udržiavať stabilnú hladinu krvného cukru. To je dôležité pre prevenciu a manažment cukrovky. Okrem toho, jeho protizápalové vlastnosti môžu pomôcť zmierniť zápaly v tele, čo je prospešné pre osoby trpiace zápalovými ochoreniami, ako je artritída. Celkovo je amarant výživnou potravinou, ktorá môže výrazne prispieť k zlepšeniu vášho zdravotného stavu a celkovej kvality života.

Aké sú nutričné hodnoty amarantu?

Nutričné hodnoty amarantu sú veľmi pôsobivé a robia z neho ideálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú výživovo bohaté a zdravé potraviny. V 100 gramoch surového amarantu nájdeme približne 13 až 15 gramov bielkovín, čo je výrazný prínos pre rast a opravu tkanív v tele. Okrem toho obsahuje 6 až 7 gramov tukov, ktoré poskytujú esenciálne mastné kyseliny potrebné pre správne fungovanie buniek. Sacharidy, ktorých je v amarantu 60 až 65 gramov, slúžia ako hlavný zdroj energie pre organizmus.

Amarant je tiež bohatý na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, pričom jej obsah je 6 až 7 gramov na 100 gramov amarantu. Kalorická hodnota sa pohybuje okolo 370 až 400 kcal, čo poskytuje dostatok energie pre dennú činnosť. Tieto výživové hodnoty zdôrazňujú, prečo je amarant považovaný za výnimočnú potravinu v rámci zdravého životného štýlu.

ako sa amarant pripravuje

Ako sa amarant pripravuje?

Amarant je veľmi všestranný a môže sa pripraviť na mnoho spôsobov. Najbežnejšou metódou je varenie, pri ktorom sa jedna časť amarantu varí v troch častiach vody približne 20 minút, až kým nezmäkne a voda sa neabsorbuje. Varený amarant môžete použiť ako prílohu namiesto ryže alebo quinoa, pridať ho do polievok a šalátov alebo ho použiť ako základ pre kaše na raňajky. Pufovaný amarant sa dá pripraviť podobne ako popcorn, jednoducho ho opekáte na horúcej panvici bez oleja, kým nezačne puknúť. Pufovaný amarant je skvelý na pridanie do müsli, jogurtov alebo ako zdravá desiata.

kde všade je možné amarant využiť

Amarantová múka sa často používa v bezlepkovom pečení a je vynikajúcou náhradou za pšeničnú múku. Je ideálna na pečenie chleba, koláčov, sušienok a palaciniek, pričom pridáva jemnú orieškovú chuť a zvyšuje nutričnú hodnotu pečených výrobkov. Amarant môžete tiež naklíčiť, čím zvýšite jeho obsah vitamínov a minerálov. Klíčky amarantu sú skvelé na pridanie do šalátov, sendvičov alebo ako ozdoba na rôzne jedlá. Ďalšou možnosťou je výroba amarantového mlieka, ktoré je vhodné pre tých, ktorí hľadajú bezlaktózovú alebo vegánsku alternatívu k tradičnému mlieku. Vďaka týmto rôznym spôsobom prípravy je amarant univerzálnou surovinou, ktorá môže obohatiť vašu stravu o množstvo výživných látok.

Kde všade je možné amarant v kuchyni využiť?

Amarant má široké využitie v kuchyni a môže sa pridávať do rôznych jedál, čo ho robí veľmi všestrannou potravinou. Môže sa pridávať do polievok, kde poskytuje výživný základ a zvyšuje hustotu a konzistenciu jedla. V šalátoch je amarant skvelým doplnkom, ktorý pridáva nutričnú hodnotu a textúru. Ako príloha môže nahradiť ryžu či quinoa, čím prináša rôznorodosť do vašich jedál a poskytuje bohatý zdroj bielkovín a vlákniny.

Amarantové vločky sú ideálne na prípravu raňajkových kaší, ktoré sú nielen chutné, ale aj plné potrebných živín na začiatok dňa. Okrem toho môžu byť vločky pridané do jogurtu alebo smoothie, čím zvýšia obsah vlákniny a bielkovín. Amarantový olej je cenený pre svoje zdravé tuky, najmä omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, a môže sa používať na varenie, pečenie alebo v studenej kuchyni do šalátových zálievok a marinád. Jeho jemná oriešková chuť dodáva jedlám jedinečný charakter.

Pufovaný amarant je chutná a zdravá desiata, ktorá je ideálna pre rýchle občerstvenie. Môže sa tiež pridať do müsli a granoly, čím obohatí tieto jedlá o extra chrumkavosť a nutričnú hodnotu. Pufovaný amarant môžete používať aj ako ozdobu na pečené koláče alebo dezerty, čím im dodáte zaujímavý vzhľad a textúru. Vďaka svojej všestrannosti a výživovým vlastnostiam je amarant cenným príspevkom do každej zdravej kuchyne.

ake produkty sa z amarantu vyrábajú?

Aké produkty sa z amarantu vyrábajú?

Z amarantu sa vyrába množstvo produktov, ktoré sú obľúbené medzi vyznávačmi zdravého životného štýlu. Medzi najčastejšie produkty patria amarantové vločky, amarantová múka, amarantový olej, pufovaný amarant a amarantové semená. Amarantové vločky sú ideálne na prípravu raňajkových kaší, ktoré sú výživné a ľahko stráviteľné. Amarantová múka je skvelá na bezlepkové pečenie, pričom dodáva pečivu jemnú orieškovú chuť a vysoký obsah bielkovín.

Amarantový olej je cenený pre svoje zdravé tuky a môže sa používať na varenie, pečenie, alebo v studenej kuchyni do šalátových zálievok a marinád. Pufovaný amarant je chutná a zdravá desiata, ktorá môže byť pridaná do müsli, jogurtov alebo konzumovaná samostatne. Amarantové semená sú všestranné a môžu byť použité ako príloha, prísada do polievok, šalátov, alebo naklíčené pre zvýšenie obsahu vitamínov a minerálov. Tieto produkty sa dajú ľahko zakomponovať do každodenného stravovania a prispievajú k zlepšeniu celkového zdravia, čo z amarantu robí cennú a všestrannú potravinu v rámci zdravého životného štýlu.

Amarant je skutočná superpotravina, ktorá si zaslúži miesto vo vašej kuchyni. Jeho vysoký obsah bielkovín, vitamínov a minerálov, spolu s jeho všestranným využitím, robí z amarantu ideálnu voľbu pre každého, kto sa zaujíma o zdravé stravovanie. Okrem toho, že je bohatý na živiny, je tiež veľmi flexibilný pri príprave jedál. Môžete ho variť, pufovať, používať v pečení alebo ho pridávať do rôznych pokrmov, čo umožňuje experimentovať s jeho chuťou a textúrou. Nezabudnite vyskúšať rôzne spôsoby prípravy amarantu a objavte jeho výnimočné vlastnosti a chuť. Vďaka týmto benefitom sa amarant stáva nenahraditeľnou súčasťou modernej zdravej kuchyne, ktorá podporuje celkové zdravie a pohodu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia