Dochucovadlá
Aby bolo jedlo plné skvelej chuti, je okrem použitia kvalitných surovín dôležité použiť kvalitné dochucovadlá. V našej ponuke nájdete množstvo produktov, vďaka ktorým bude varenie zábavné a chutné.
Rastlinné oleje a balzamiko pre všetkých gurmánov
Rastlinné oleje, balsamico a octy sú základom každej zdravej kuchyne – okrem toho, že obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, ako sú vitamíny, minerály a zdravé tuky, dochutia vaše jedlo nezameniteľnými chuťami.
Extra panenské BIO olivové oleje, lisované za studena, vyrábané z prémiových gréckych a talianskych olív od značiek Turri Fratelli a fior di loto – sú oleje s jemnou chuťou, vďaka výrobe pri nízkej teplote čisto mechanickým spôsobom.
Olivové oleje obsahujú množstvo nenasýtených mastných kyselín, antioxidantov a vitamín E. Pre uchovanie všetkých živín sa odporúča využívať extra panenské varianty iba v studenej kuchyni – do šalátov alebo omáčok.
Pre úpravu jedál vyprážaním zvoľte niektorý z rastlinných olejov. Naša ponuka obsahuje výlučne prírodné oleje, lisované za studena, vďaka čomu si uchovávajú svoju kvalitu, chuť a pozitívny vplyv na vaše zdravie. Mnohé z olejov môžete použiť aj pre starostlivosť o pokožku, vlasy a nechty.
Keďže podporujeme lokálny trh, nájdete u nás aj oleje od slovenských farmárov – makový a pestrecový.
Ocot a balzamiko – nenahraditeľní pomocníci do varenia, s pozitívnymi účinkami na váš organizmus. Niektoré druhy octov môžete používať aj na priamu konzumáciu, napríklad jablčný, ktorý perfektne naštartuje váš metabolizmus, alebo umeocot z japonských ume sliviek, ktorý podporí vašu imunitu a bojuje proti prekyslenému organizmu.
Na prípravu japonskej kuchyne vyskúšajte ryžový ocot, na taliansku balzamikový alebo jemný medový ocot z akácie.
Prírodné sladidlá
Na prípravu sladkých jedál sa výborne hodia prírodné slady, sirupy, cukor a med. Slady a sirupy sa vyrábajú najčastejšie z ryže, kukurice a jačmeňa a obsahujú predovšetkým polysacharidy – v tele sa štiepia pomaly a energia je tak dodávaná postupne a po dlhý čas:
- jačmenný slad
- ryžový slad
- trstinová melasa
- ryžový sirup
- konopný sirup
- javorový sirup
- medový sirup
- jablkový sirup
- konopný sirup
Cukor je strašiakom zdravej životosprávy, preto sa používanie bieleho rafinovaného cukru vo vyváženej diéte redukuje na minimum. Nahraďte ho zdravšími BIO variantmi: surový trstinový, kokosový alebo xylitol, čiže brezový cukor. Tieto cukry majú podobnú sladivosť ako “klasický” a nižší glykemický index.
Alternatívou k cukrom sú medy, a ako inak ako tie naše, slovenské, priamo od včelárov. Med je odpradávna využívaný ako liek, používa sa na podporu imunity počas ochorení dýchacích ciest a chrípky. Vyberte si obľúbený variant podľa toho, akú chuť preferujete- tá sa rôzni podľa toho, z akého kvetu je med prevažne vytvorený:
Prvotriedne koreniny
Žiadne zdravé jedlo sa nezaobíde bez kvalitného korenia (a soli), ktoré svojou výraznou chuťou poteší vaše chuťové poháriky. Koreniny sú zároveň zdraviu prospešné:
- kurkuma sa používa v ajurvéde ako liek na rôzne zápaly, rany, má významné antioxidačné a protizápalové účinky,
- škorica je vhodná na škoricový čaj na chudnutie, alebo na zníženie hladiny cukru v krvi.
- zázvor môžete použiť na prípravu čaju pri prechladnutí, zároveň potláča zápalové procesy a zmierňuje bolesti.
Doplnky ako z talianskej kuchyne
Na prípravu zdravých a chutných jedál, nielen z talianskej kuchyne – omáčky, pestá a paradajky. Základom je určite sójová omáčka- aj v bezlepkovom variante, vyrobená bez zvýrazňovačov chuti, farbív a umelých sladidiel. Na talianske cestoviny sú ideálnou voľbou omáčky od značky Agritur:
Úžasná špecialita, ktorá sa teší záujmu po celom svete – hummus! Hummus môžete použiť ako nátierku alebo ako prísadu k zeleninovým jedlám, do omáčok alebo ako dip k tortillám. V klasickej verzii, s kurkumou alebo so zázvorom, túto cícerovú pochúťku si zamilujete.
Pre milovníkov talianskej kuchyne máme spracované paradajky pre rýchlu prípravu zdravých pokrmov. Pestá sú vyrobené s použitím extra panenského olivového oleja, v BIO kvalite. Výrobný proces je šetrný a tak si pestá aj spracované paradajky uchovávajú všetky enzýmy, vitamíny a minerály:
Zjemňujúce smotany
Na zjemnenie jedál a vytvorenie krémových omáčok alebo polievok vyskúšajte bezlepkové a nízkotučné smotany od isola BIO, ktoré sú rastlinnou alternatívou bežnej smotany a plnohodnotne ju nahradia v akomkoľvek jedle: