Makrobiotika
Makrobiotika je jeden z najstarších a najpreverenejších výživových systémov. Je založená na energetických princípoch, preto sa často nazýva aj energetickou medicínou alebo energetickým stravovaním. Základom makrobiotiky je konzumovanie potravín podľa ročných období a zemepisných šírok- jednoducho to čo práve teraz u nás rastie.
Morské riasy
Morské riasy sa tešia veľkej obľube- sú plné vitamínov a minerálov, majú dlhú trvanlivosť a jedlu dodajú nezameniteľnú chuť. Dokonca sa vo vegánskej kuchyni používajú na vytvorenie “rybacej chuti”. Z našej širokej ponuky si určite vyberiete:
- Agar agar je riasa, ktorá sa používa na výrobu rastlinnej želatíny a je vhodná ako kĺbová výživa pre vegetariánov a vegánov: agar agar od Consonnibioalghe.
- Arame- riasa sušená na vzduchu, s jemnejšou chuťou, vhodná k strukovinám, zelenine a do polievok.
- Riasa Dulse je obľubená pre nízky obsah kalórií a vysoký obsah minerálov. Pred konzumáciou je potrebné ju namočiť. Vyberte si: Dulse riasy, Dulse vločky.
- Írsky mach je riasa červenej farby, obľúbená aj v potravinárstve.
- Kombu je jedna z najznámejšich hnedých rias, má štipľavú chuť a intenzívnu vôňu: Kombu v prášku, Kombu z Atlantiku, Kombu z Atlantiku mleté, Kombu z Atlantiku vločky.
V ponuke pre vás ďalej máme: mletá zmes rias, morské Spaghetti, morský šalát, nori mleté, nori plátky na sushi, wakame z Atlantiku.
Miso
Miso pasta je veľmi obľúbenou surovinou v ázijskej kuchyni. Používa sa ako náhrada sójovej omáčky a soli a je výborným prírodným probiotikom. Obsahuje veľa ľahko stráviteľných bielkovín, vitamínov, minerálov a enzýmov.
- Miso Hatcho má tmavú farbu a veľmi silnú, slanú chuť
- Miso jačmenné má intenzívnu chuť
- Miso ryžové má svetlejšiu farbu a jemnú chuť
- Miso Shiro je sladšie ako ostatné druhy Miso pasty
Ume
Ume je obľúbenou liečebnou potravinou v čínskej medicíne. Dnes je aj obľúbenou špecialitou v ázijskej kuchyni. Vyrába sa fermentáciou zo sušených sliviek a pomáha čistiť črevá, podporuje imunitný systém a dodáva vitalitu. Má slanokyslú chuť a je výborným neutralizátorom ľudského organizmu.
Prečítajte si viac o tomto japonskom recepte na dlhovekosť a vyskúšajte jeho účinky na vlastnej koži:
- čistý prírodný Ume extrakt
- praktické Umetablety
- zavárané fermentované Umeboshi slivky
- plnohodnotná náhrada soli Umeocot 48% a Umeocot 68%
- Vhodná na prípravu ume omáčky- Umepasta
Dochucovadlá
Makrobiotická strava vie byť dokonale chutná! Vďaka dochucovadlám, vyrobeným podľa jej zásad. Gomasio, tahini, tamari či ume, miso alebo nori- tieto makrobiotické zázraky z prírody vám po ich ochutnaní viac nebudú cudzie.
Gomasio je zdravé dochucovadlo, označované aj ako “sezamová soľ”. Je vhodné na posypanie ryže, do polievok a strukovín. Môžete ho používať ako klasické stolové dochucovadlo. Skúste klasické Gomasio alebo niektoré z ochutených: s čiernym sezamom, s kurkumou, s riasami, so spirulinou alebo so zázvorom.
Tahini je obľúbenou prísadou mnohých zdravých jedál. Túto sezamovú pastu môžete použiť do sladkých dezertov, ako nátierku alebo na prípravu chutného hummusu. Vyberte si čisté tahini alebo tahini s arame či s umeboshi.
Tamari je celosvetovo obľúbená sójová omáčka, ktorá jedlu dodá neodolateľnú, piatu chuť umami. Môžete ju použiť do omáčok, dipov či studených zálievok. Pre celiatikov máme aj bezlepkovú verziu.
Špeciality
Makrobiotické špeciality vás prekvapia svojou skvelou chuťou a pozitívnym účinkom na vaše zdravie! Zdravá strava vôbec nemusí byť nudná.
Amasake je obľúbený sladký japonský dezert- vyrába sa pomletím naklíčených obilnín a ryže. Má probiotické vlastnosti a svoju sladkosť získava vďaka fermentácii. Vychutnajte si ho ako dezert alebo ho použite na dosladenie pokrmov.
Medzi našimi špecialitami nájdete napríklad aj koji- fermentovanú ryžu, kuzu škrob- ideálny na zahusťovanie jedál, lotosový koreň- skvelý pri prechladnutí, nigari- prírodné zrážadlo na výrobu tofu, seitan- rastlinná náhrada mäsa, lopúchový koreň- na prírodnú liečbu kožných problémov, soba rezance a sezamové maslo tahini.
Exkluzívne čaje
Exkluzívne ázijské čaje, pestované v horách vo výške 1500 m.n.m. Horské hmly a chlad spôsobujú pomalý rast listov a výhonkov a zachovávajú ich krehkosť. Takto pestované čajovníky majú výnimočnú a veľmi intenzívnu chuť, ktoré z nich robia výnimočný povzbudzujúci nápoj.
Čajovníky sú pestované v biologickom poľnohospodárstve.