Mlynári z rodu Šmajstrlů z Kopanej vo Frenštáte pod Radhoštěm melú pohánku už po päť generácií od roku 1861. Táto rodinná firma si zakladá na poctivom a serióznom prístupom ku svojim zákazníkom. Prianím majiteľa je, aby pohánka aj naďalej prinášala ľuďom zdravie, ktoré stále zostáva tým najväčším bohatstvom každého človeka.
Pri spracovaní pohánky sa používa tradičná technológia mechanického lúpania. Mechanické lúpanie je založené na opakovanom obrusovaní obalových vrstiev nažky medzi mlynskými kameňmi. Technologický proces mechanického lúpania pohánkových nažiek zachováva pôvodné chuťové vlastnosti pohánky vrátane vysokej dietetickej hodnoty, pri ktorom (na rozdiel od tepelného spracovania) zostávajú v pohánke zachované všetky vitamíny a ďalšie hodnotné látky. Pre mletie a ďalšie spracovanie pohánkovej krúpy sa používajú opäť mlynské kamene.
V pohánkovom mlyne Šmajstrla sa spracováva a balí len pohánka a výrobky z nej, čo je dôležitá informácia pre alergikov a ľudí trpiacich celiakiou. Na trhu pôsobí množstvo firiem, ktoré na baliacich linkách spracovávajú okrem pohánky tiež ďalšie potraviny obsahujúce lepok a nemôžu Vám garantovať neprítomnosť stopového množstva lepku u prirodzene bezlepkových potravín, ako je pohánka, ryža ...