Od začiatku sme mali sen vytvoriť novú cestu, ktorá by spájala klasickú, vedeckú farmáciu a medicínu s prírodným liečiteľstvom a holistickými metódami. Sme presvedčení, že oba spôsoby môžu slúžiť ľudom pre ich zdravie a navzájom sa podporovať.
Zrodil sa sen vytvoriť lekáreň, ktorá bude pre ľudí fungovať ako miesto prvého kontaktu. Miesto, kde človeku odporučíme vhodné prostriedky, metódy liečenia alebo ho nasmerujeme na overených lekárov či liečiteľov.
Tento sen sa začal plniť v roku 2003, kedy sme otvorili jedinú a jedinečnú lekáreň tohto typu na Slovensku zameranú holisticky s odborným poradenstvom – lekáreň Zelený anjel v Ružinove v Bratislave. Začiatky však boli veľmi ťažké. Nemali sme žiadne skúsenosti a netušili sme ako to chodí. Zažili sme turbulentné obdobie, zmeny vlastníckej štruktúry, výstavbu a sťahovanie do vlastných priestorov s vysokým úverom, premenovanie na Lekáreň Vicky Wall. Prvých sedem rokov sme robili v zásade zadarmo. Toto náročné obdobie sme však vďaka presvedčeniu a silou vôle prekonali. V tom čase sme pochopili aj nevyhnutnosť vzdelávať sa a zvyšovať svoju odbornosť vo všetkých smeroch podpory zdravia vrátane zdravej stravy a psychológie. To vyústilo do založenia školiaceho centra pri Lekárni Vicky Wall, kde dodnes organizujeme kurzy v oblasti celostných a prírodných metód podpory zdravia.
Neskôr sme k výrobe bunkových solí pridali aj výrobu prírodnej kozmetiky s bunkovými soľami, v ktorej používame kvalitné oleje v BIO kvalite a ako pomocné látky na mikrobiálnu stabilitu a úpravu vône používame zmes kvalitných rastlinných silíc. Kozmetické prípravky sme vyvíjali niekoľko rokov a dnes tvoria obľúbený doplnok starostlivosti o zdravie aplikáciou bunkových solí priamo na kožu.
Osobné skúsenosti s potravinovou intoleranciou nás inšpirovali k projektu ekologického pestovania starobyle pšenice dvojzrnky Prazrnko a je spracovania na mlynské výrobky v BIO kvalite v roku 2015.
Od pestovania obilnín už bol iba krôčik k pestovaniu vlastných bylín. Polia sme osiali najkvalitnejšou odrodou nechtíka lekárskeho a konopou siatou, ktoré sú vhodné aj pre farmaceutické využitie. Našu ponuku sme tak obohatili o bylinné prípravky Herb.
Je náročné pôsobiť v toľkých rôznych smeroch. Ale silne cítime, že „dobré veci“ by mali byť aj na Slovensku a v Čechách, aby sme tak mali možnosť ich sami používať a ponúkať ďalej našim klientom.
Začali sme si uvedomovať potrebu všetky tieto činnosti a projekty spojiť pod jednu „strechu“
…a tak vznikla Virtusia
PRAZRNKO
Príroda, ekologické pestovanie, spracovanie a uskladňovanie úrody je u nás na prvom mieste. Zameriavame sa najmä na pestovanie a spracovanie starobylej pšenice – dvojzrnky, ktorá sa z našich jedálničkov kvôli industrializácii postupne vytratila. Je prastarým predchodcom modernej pšenice a špaldy.
V našich jedálničkoch sa významne používala viac ako 7000 rokov, avšak vytlačila ju moderná šľachtená pšenica kvôli ľahšiemu pestovaniu a vysokým výnosom.
Našou snahou je znova oživiť používanie múky z dvojzrnky v bežnej domácnosti a to nielen pri pečení kváskového chleba.
Prečo Prazrnko
- Prazrnko pestujeme v ekologickom režime bez použitia pesticídov či iných chemikálií a s ohľadom na prírodu
- Prazrnko ekologicky pestujeme v oblasti krásnych myjavských kopaníc
- Celozrnné výrobky Prazrnko obsahujú veľké množstvo vlákniny, minerálov a vitamínov
- Múku melieme vždy čerstvú na kamennom mlyne medzi mlynskými kameňmi tak, aby sa múka neprehrievala a uchovala si čo najviac živín
- Dvojzrnka je vhodná pre ľudí so zdravotnými problémami ako sú intolerancia a senzitivita na lepok pšenice, kožné ochorenia, ekzémy, chronické hlieny, nadváha, diabetes a vysoký cholesterol
- Lebo cestoviny a pečenie z Prazrnka milujeme…
HERB
Rad bylinných prípravkov Herb s láskou vyrábajú naši farmaceuti. Vznikol z obľúbených lekárenských receptov. Prednosťou sú kvalitné suroviny a chemická čistota bez chemických konzervantov. Preferujeme bio kvalitu a bylinky vypestované na Slovensku. Veríme, že koža má veľkú absorpčnú schopnosť, látky sa cez ňu dostávajú až do krvného riečiska. Preto by sme si nemali na ňu dávať nič, čo by sme nechceli zjesť.